Hírek

A sokféleség gazdagsága

2022.08.20.  Deák Dániel könyvismertetése az Élet és Irodalomban az Együtt az Úr asztalánál című dokumentum magyar kiadásáról

A szekularizáció ellenére a spirituális és vallási mozgalmak reneszánszukat élik. Eközben a történelminek mondott egyházak a társadalmi elszigetelődés jeleit mutatják. Az Alpoktól északra kiürülnek a templomok, és bár Magyarországon az állam jó évtizede előtérbe tolja a kiválasztott egyházakat, a formális intézmények nem látszanak telítődni megújuló hitélettel. Ilyen körülmények között a hagyományos nagyegyházak – mindenekelőtt a centralizált világegyházként működő római katolikus egyház és a Magyarországon elterjedt nagyobb protestáns felekezetek – elemi érdeke a közöttük meglévő hitbeli és gyakorlati ellentétek elsimítása.

A napokban látott napvilágot Béres Tamás és Mártonffy Marcell szerkesztésében, a Mérleg Egyesület és az Evangélikus Hittudományi egyetem közös kiadásában egy ökumenikus érdeklődés vezette dokumentum magyar fordításban Együtt az Úr asztalánál címmel. Az írás folytatása az Élet és Irodalom honlapján »